Kimolan kanava

Yli viisi kilometriä pitkä Kimolan kanava yhdistää Kymijoen yläjuoksulla olevan Pyhäjärven ja Konniveden.

Kanava oikaisee niin sanotun Kymijoen mutkan. Kimolan uittokanavan rakennustyöt aloitettiin v. 1962.

Käyttöön se vihittiin elokuussa 1966. Kanavassa uitettiin puutavaraa Päijänteeltä Kymijoen varren tehtaisiin. Vuodet kuluivat ja vesitien merkitys väheni, joten viimeiset puut uitettiin uittokanavasta 14. elokuuta 2002.

Vuonna 2018 alkaneessa muutoshankkeessa uittokanava muokattiin veneilykäyttöön. Hankkeessa on ruopattu ja levennetty entistä uittokanavaa ja siihen on tehty veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Nippunosturi on purettu ja sen paikalle on rakennettu venesulku, jonka sulutuskorkeus on noin 12 metriä. Vanhaa uittotunnelia on louhittu avarammaksi ja lujitettu kestävämmäksi. Kanava on avattu liikenteelle 3.8.2020.

Lue hankkeesta:
https://www.kouvola.fi/kouvolankaupunki/strategia/karkihankkeet/kimolan-kanava/

Liikennöintiohjeistus ja usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen:
https://visitkouvola.fi/fi/a/357/liikennointiohjeistus-kimolan-kanavan-sululla#19b4f496

Radio Suomi Lahden lähetys Kanavan avajaisista 3.8.2020:
https://areena.yle.fi/audio/1-50592368

Kimolan Kanava kuvaaja Anna Elo
Kimolan Kanava. Kuva: Anna Elo

Kimolan luontopolku

Luontopolku kulkee 3,5 km:n matkan kanavan yläpuolisessa metsämaastossa. Polku lähtee Kanavan kohdalta, se seurailee vanhoja kala-, marja- ja lehmipolkuja, nousee lopulta mökkitielle ja palaa kanavan vartta takaisin sululle.

Polku tarjoaa luonto- ja maisemaelämyksiä. Samalla se on haastava kuntopolku ja virkistysreitti. Nuotiopaikalla voi levähtää ja keittää kahvit.

Kimolan luonnon ominaispiirteet, jylhät kallioiset mäet, kirkkaat metsälammet ja purot sekä moninaiset metsätyypit ovat tarjolla kulkijalle. Vuorten päältä aukeaa hienot näkymät niin luontoon kuin kulttuurimaisemaankin. Polku on oiva kasvi- tai linturetkien kohde.

Luontopolku kulkee niin yksityisillä mailla kuin Metsähallituksen omistamilla metsätalousmaalla ja luonnonsuojelualueella, joten polulla voi kulkea vain jalkaisin, ei pyörällä.

Luontopolun kartta