Kimolan kanava

Seitsemän kilometrin mittainen Kimolan kanava yhdistää Kymijoen yläjuoksun ja Konniveden sekä Pyhäjärven. Kimolan kanavan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1962 ja se otettiin käyttöön vuonna 1966. Kanava rakennettiin silloin metsäteollisuuden tarpeisiin uittokanavaksi, jolloin helpottui puutavaran uitto Päijänteeltä Kymijoen varren tehtaisiin.

14. elokuuta vuonna 2002 uitto kanavassa lopetettiin. Tämän jälkeen aloitettiin järjestelmällinen suunnittelu vesiväylän ottamisesta veneilykäyttöön niin, että myös metsäteollisuuden tarvitsemia puu raaka-aineita voitaisiin jatkossakin kuljettaa proomuilla samaan tapaan kuin se tapahtuu Saimaan vesistössä. Heinola – Kouvola vesiväylän kannatusyhdistys ry. on aktiivisesti tehnyt työtä Kimolan kanavan muutostöiden suhteen, mutta rahoitus on vielä saamatta.

Merkittävä nähtävyys Kimolan kanavalla on edelleen kallionleikkaukseen rakennettu 12 metrinen pato ja sen varrella oleva nippunosturi, jota käytettiin aikanaan tukkinippujen nostoon.

Lähde Heinola-Kouvola vesiväylän kannatusyhdistys ry:n puheenjohtaja Valto Koski
www.kimolankanava.fi

 


 

Kimolan polku

kulkee 3,5 km:n matkan kanavan yläpuolisessa metsämaastossa. Polku lähtee nippunosturin kohdalta, se seurailee vanhoja kala-, marja- ja lehmipolkuja, nousee lopulta mökkitielle ja palaa kanavan vartta takaisin nippunosturille.

Polku tarjoaa luonto- ja maisemaelämyksiä. Samalla se on haastava kuntopolku ja virkistysreitti. Nuotiopaikalla voi levähtää ja keittää kahvit.
Kimolan luonnon ominaispiirteet, jylhät kallioiset mäet, kirkkaat metsälammet ja purot sekä moninaiset metsätyypit ovat tarjolla kulkijalle. Vuorten päältä aukeaa hienot näkymät niin luontoon kuin kulttuurimaisemaankin. Polku on oiva kasvi- tai linturetkien kohde.